Biciklom po Berlinu – stavite na svoju to do listu

Mateja_Cah

Ideja da se vozimo biciklom po Berlinu došla nam je dok smo još planirali putovanje. Iako su nam se sve turističke atrakcije činile jako blizu, zapravo bi bilo potrebno jako puno hodanja da ih sve obiđemo. Iscrpljeni nakon leta i samo pola dana razgledavanja, zaključili smo da trebamo iznajmiti bicikle ranije no što smo planirali.

Vožnja biciklom trebala je biti aktivnost za nedjelju poslijepodne, a na kraju je postala naš način života u Berlinu. Biciklistički promet nije velik kao u Amsterdamu, ali je jedna od glavnih aktivnosti turista.

Vožnja biciklom po Berlinu

U Berlinu živi 3,7 milijuna ljudi i 1,3 milijuna registriranih vozila zbog čega smo očekivali gužvu u prometu i nervozne vozače, a dočekalo nas je sasvim suprotno – poštovanje između vozača automobila, biciklista te pješaka.

Razina stresa kada vozite bicikl manja je no kada vozimo bicikl po prometnicama našeg malog grada. To je vjerojatno rezultat dugogodišnje promocije biciklističkog i javnog prometa, što ne bi bilo loše provoditi i u Hrvatskoj. Osim poštovanja između svih sudionika u prometu, Berlin ima i odličnu biciklističku infrastrukturu. U koji kod dio grada smo se zaputili, nalazila se biciklistička staza uz cestu ili pored nogostupa, a dok smo naišli na kružni tok, jedna traka je bila za automobile, a druga za bicikliste.

Najam bicikla

Postoji puno opcija za najam bicikla u Berlinu. U svakom kutku grada pronaći ćete lokacije gdje možete iznajmiti bicikl, samo se trebate odlučiti za onu najbolju. Naići ćete na nekoliko „sharing sustava“, što nam je bio plan dok smo se pripremali za put. Čak postoji i Lidl bike.

Odlučili smo se za najam bicikla u suvenirnici pored dokumentacijskog centra „Topografija terora“ po cijeni od 12 eura za 24 sata, iako smo se dvoumili hoćemo li unajmit trabant za 50 eura po osobi. Unajmili smo gradske bicikle, što nam je bio kulturološki šok obzirom da inače vozimo MTB bicikle. Polog za najam bicikla je 50 eura, što su sasvim uredno vratili, a mi zatim potrošili kod njih u trgovini.

Bicikli dolaze sa svime što očekujete od gradskog bicikla, blatobrani, nogar te debeli lanac da vas dočeka tamo gdje ste ga ostavili. Bicikli su parkirani po gradu na svakom koraku, dok je nama za oko zapeo sljedeći način parkiranja. 😀

Razgledavanje Berlina

Naša biciklistička tura bila je kombinacija turističkih atrakcija iz Drugog svjetskog rata, Hladnog rata, popraćena ostalim kulturnim Berlinskim atrakcijama.

Krenuli smo kod posjetiteljskog centra Topografija terora gdje uz Berlinski zid, koji je ostavljen u izvornom stanju, možete vidjeti cijelu priču od uspona do pada nacizma. Pet minuta vožnje uz velebne zgrade, bivše nacistička sjedišta, doći ćete do Branderburških vrata.

Couple_of_ideas

Morali smo se probiti kroz kolonu protestanta, kojih je bilo oko 200.000, zahvaljujući kojima je uži centar grada oko glavnog parka bio zatvoren tako da smo se bez ometanja vozili. Glavni i najveći park Tieregarten nalazi se preko puta Branderburških vrata. Park je toliko primamljiv da bi tamo mogli provesti sate.

Definitivno iznenađenje za nas je bila rijeka Spree. Cijeli život se vodi uz kanal rijeke i možete ju većim dijelom pratiti na biciklu. Mi smo ju počeli pratiti kod zgrade parlamenta Reichstaga ispred kojeg je ogromna livada koja zove na izležavanje.

Rijeka Spree nas je dovela do otoka muzeja po kojemu smijete samo voziti bicikle, a preko puta kojeg se nalazi savršeni kafić za chill na otvorenom. Kafić po principu beer gartena – uživaj na zraku i pij pivo. Nakon otoka muzeja nastavili smo vožnju istočnim dijelom Berlina do East side galery.

East side galery je ostatak Berlinskog zida koji je dug 1,3 kilometra i nakon pada zida postao je umjetničko-povijesna atrakcija jer je oslikan fenomenalnim dijelima, koje su više od slika, to su poruke svijetu. Nema boljeg načina nego pregledati cijeli zid pomoću bicikla.

Kreuzberg kvart – kvart različitosti

Naš apartman se nalazio nedaleko od East side galery, u kvartu Kreuzberg. To je kvart različitosti, kvart za pričom i dušom. Smještaj u Berlinu nije jeftin, ali smo našli fer cijenu za izvrsnu kvalitetu. Link na apartmanhaus je u preporukama.

U Kreuzbergu nas je iznenadio park Görlizer koji najbolje dočarava različitost kvarta. Jedni pored drugih, djeca koja se igraju na igralištu i mali park domaćih životinja, mladi koji se izležavaju na travi i ekipa iz Afrike koja svašta prodaje.

U ovom kvartu možete pronaći restorane sa hranom iz većine svjetskih kuhinja, a nama su još draže bile trgovinice koje prodaju samo cugu i imaju klupice za sjesti ispred. Preporučamo uzeti Berliner Kindl, sjesti, uživati i upijati različitost ovog kvarta.

Ne možemo ne spomenuti posljednje od mnogih genijalnih lokacija. Stari aerodrom Tempelhof feld, na samom jugu grada. U II. svjetskom ratu najvažnija zračna luka nacista, dok u 21. stoljeću ogromna rekreacijska zona uz pistu.

Putovanje u berlin

Glavni razlog zašto smo uopće išli na Tempelhof je naravno biciklistički. Baš u to vrijeme održavao se UCI Trials World Cup, svjetsko prvenstvo u Trial disciplini, te nismo mogli propustiti doživjeti najbolje bicikliste na svijetu u toj disciplini. Kapa dolje ekipi.

Uvrstite Berlin na svoju to do listu

Potrebno nam je još nekoliko listova papira da bi vam popisali što sve trebate vidjeti i iskusiti u Berlinu. Mi smo bili 4 dana i to nam nije bilo dovoljno. Berlin definitivno nije kao ostatak Njemačke, a zamislite kako bi divno bilo da je. Voziti se biciklom po Berlinu definitivno će vas riješiti stresa i umora od prenatrpanog plana obilaska. Putovanju u Berlin dajemo veliko DA i nadamo se da uskoro ponavljamo ovu avanturu.

?Preporuke

  • Smještaj u Apartmenthouse Berlin – Am Gorlizer Park
  • Za kretanje Berlinom javnim prijevozom uzeti Beriln CityTourCard
  • Za ljubitelje biciklizma kafić Steel vintage bikes
  • Za ljubitelje hamburgera Burgermeister
  • Za ljubitelje kobasica Currywurst
  • Za ljubitelje piva – svo pivo, ali obavezno Berliner Kindl u obje varijacije

?Popust

  • Putem linka ostvari 10% popusta na Booking smještaj
Sviđa ti se objava? Podijeli sa drugima

Ostavi komentar!
Scroll to top