Putovanje u Lisabon – grad s karakterom

Za putovanje u Lisabon zimi dati ćemo veliko – DA, uz obavezno vraćanje u ljeti, kada grad zasigurno drugačije diše. Moći ćete se pohvaliti da je temperatura zimi u Portugalu toplija nego doma, ali nemojte očekivati kratke rukave već ponesite različite razine tople odjeće.

Zašto u Lisabon po zimi? Jer ćete izbjeći more ljudi koje pritječu u grad, jer se on nalazi na  brojnim listama najpoželjnijih turističkih destinacija.

Lisabon nije tipični „sightseeing“ grad u kojemu morate juriti da biste obišli sve atrakcije. Grad od vas očekuje da se opustite i prepustite kafićima, restoranima, zanimljivim ulicama, Atlantskom oceanu i rijeci Tejo. Četiri dana dovoljno je da lagodno obiđete top atrakcije u Lisabonu, ako imate još vremena i budžeta zaputite se na plaže Atlantskog oceana koje su vam uz relativno kratku vožnju dostupna autobusom ili vlakom.

Što posjetiti u Lisabonu?

Lisabon je širok grad pa vam od turističke atrakcije na zapadu grada do one na istoku trebalo i do sat vremena pa nemojte kombinirati Ocenariju u istom danu kada i posjet četvrti Belem. Grad se smjestio na 7 brežuljaka pa se pripremite na hodanje gore i dolje, što možete zamijeniti korištenjem liftova, tramvaja i uspinjača, jer sigurno nije lako hodati po velikim vrućinama.  Brežuljci Lisabona osigurat će vam ako ne dobru formu, onda izvrsne vidikovce na grad.

Ono što Lisabon čini uistinu posebnim jesu keramičke pločice Azulejo kojima su ukrasili pročelja i unutrašnjosti zgrada, pločnike te možete kupiti jedinstvene suvenire. Po gradu ćete pronaći ćete prava umjetnička djela.

Rua Augusta je Lisabonska Ilica, ako želite nešto skuplju Ilicu onda je za vas Avenia di Liberdade. Rua Augusta je ulica za shopping i suvenire koja je ispresijecana brojnim malim ulicama gdje se nalaze razni restorani. S jedne strane ulica vodi prema najvelebnijem trgu u gradu Praca do Commercio od kuda možete uživati u pogledu na rijeku Tejo i  most “25. April” koji će vas s razlogom podsjetiti na most u San Francisku, jer ih je izgradila ista tvrtka. Pored mosta je smješten veliki spomenik Isusa Krista što će vas pak podsjetiti na Rio de Janairo.

Zapadno od shopping ulice, na jednom od brežuljaka, nalazi se četvrt Bairro Alto gdje možete pronaći brojne zanimljive restorane i noćni život, dok se na istočnom dijelu za to pobrinula četvrt Alfama. Turisti vole zaviriti u Pink street gdje se nalazi nekolicina noćnih klubova, pubova i kafića.

U četvrti Belem na zapadu grada, grad dira velebni Atlantski ocean. Belem je bio polazište mnogih istraživača svijeta pa tako i Vasca da Game. Neke od najvažnijih građevina nalaze se upravo tamo. Torre de Belem, zatim Spomenik otkrićima, samostan Jeronimos koji će vas podsjetiti na parlament u Budimpešti, roza predsjednička palača i parkovi.

Dodatan razlog za posjet četvrti Belem je najpoznatiji lisabonski desert Pasteis de Belem. Mala lisnata košarica punjena kremom. U Belemu se nalazi slastičarnica u kojoj se prodaje originalna slastica, ali da biste ju kušali očekujte da ćete neko vrijeme čekati u redu. Na prvu lokal izgleda malo, ali ako se zavučete u unutrašnjost iznenadit će vas njegova prostranost.

Ukoliko vas fasciniraju veliki akvariji i podvodni svijet, posjetite Lisabonski ocenarij koji se nalazi blizu najdužeg mosta u Europi, mosta Vasco da Gama, dugog 17 kilometara. Možete ga doživjeti i iz žičare koja se zove Telecabina Lisbon.

Gastronomija u Lisabonu

Nemojte očekivati izvrsno sređene restorane, u Portugalu nije bitna estetika restorana, već doživljaj i hrana koju će vam on pružiti. Također, nemojte očekivati da ćete lako pronaći klasičan kafić jer gotovo svaki ugostiteljski objekt kod njih nudi hranu.

Lisabon ne smijete napustiti ukoliko ne odete na večeru uz fado glazbu. Nama možda neobično, ali dok se izvod fado, sve u restoranu stane. Gosti trebaju slušati fado, ne pričati uz glazbu kao što je kod nas uobičajeno te se konobari u tom trenutku umire. Obično se izvodi po tri pjesme u setu i tako do kraja večeri.

Fado može zvučati vrlo tužno i emocionalno, ali može biti i veseo, ovisno o pjevaču. Kažu da bi izvrsno pjevao fado, srce ti mora biti slomljeno barem tri puta.

Javni prijevoz u Lisabonu

Grad ima razgranat javni prijevoz pa možete birati između autobusa, tramvaja, metroa, ubera, taksija i liftova. Preporučujemo vožnju autobusom kako bi dodatno uživali u gradu, što je definitivno bolje nego voziti se pod zemljom. Za 7,5 eura možete kupiti kartu za javni prijevoz koja vrijedi 24sata. Kartu za autobus možete kupiti u vozilu po cijeni od 1,75eura, no ukoliko mijenjate autobus morate kupiti novu.

Sa trga Praca do Commercio vozi autobus broj 728 koji će vas na jednu stranu odvesti u četvrt Belem, dok na drugu stranu u Ocenarij. Željeznička stanica, osim što je korisna, predivno i izgleda. Smjestila se u centru grada pa vam neće biti problem otputovati na druge krajeve Portugala.

Mislimo da smo smo dali dovoljno argumenata da krenete planirati put. ✈️?

? Dobro je znati

  • Razgovarajte s lokalnim ljudima kako bi doživjeli zabavan i neobičan Portugalski jezik
  • Zbog turizma svi dobro govore engleski jezik
  • Za sat i pol vremena vožnje od Lisabona možete vidjeti prave otiske dinosaura
  • Za 45 minuta vožnje od Lisabona možete posjetiti najzapadniju točku Europe
  • Konzerva sardina jedan je od prepoznatljivih suvenira iz Lisabona, kao i keramičke pločice ili proizvodi od pluta
  • Za večernja uživanja potražite neki ‘roof top bar’ sa pogledom

? Preporuke

  • Kvalitetan hotel u centru grada sa malim sobama, ali izvrsnim restoranom – Hotel Lis Baixa
  • Restoran sa fado glazbom – Solidó
  • Let – direktni let Croatia airlines
  • Mjesta u okolici koja vrijedi posjetiti – Sintra, Cabo da Roca

? Popust na smještaj

Rezervirajte putovanje klikom ovdje te nakon povratka s putovajna ostvarite 10% povrata.

Sviđa ti se objava? Podijeli sa drugima

Ostavi komentar!

 

 

Scroll to top